Nieuws - 6 januari 2016   7:12 Wintersporters overleden door lawines in Frankrijk

Door:

Gisteren zijn er opnieuw doden gevallen, deze keer bij lawines in het Franse Val d’Isere en Saint-Colomban-des-Villards! Bij een derde lawine incident wist alle betrokkenen het te overleven, maar de autoriteiten waarschuwen wel voor groot gevaar. 

De eerste lawine in Val d’Isere kwam gisteren rond 10.30 uur ‘s ochtend naar beneden toen een groep aan het skiën was in het Bellevarde gebied. Drie wintersporters werden meegesleurd door de sneeuwmassa en één van de skiërs wist er op eigen kracht uit te komen. De reddingsdienst heeft de overige twee slachtoffers uit moeten graven en ze zijn in ieder geval levend onder de sneeuw vandaan gehaald.

Gelukkig hadden beide slachtoffers een lawinepieper bij zich en ondanks het feit dat ze 1,5 meter diep lagen waren ze binnen 5 minuten uitgegraven. Ze zijn allebei overgebracht naar het ziekenhuis in Grenoble waar ze volgens de laatste berichten met serieuze verwondingen liggen, maar de situatie is wel stabiel.

Slechts een uur later kwam een tweede lawine los in Val d’Isere toen een groep van Spaanse wintersporters aan het skiën was. Vier skiërs werden meegegrepen door de lawine en ze hadden allemaal geen lawinepieper bij zich. Omstanders hebben de reddingsdienst ingeschakeld en met in totaal 15 man en 2 honden hebben ze iedereen weten te vinden, maar één persoon was opslag overleden. Het ging om een 37-jarige skiër.

In Saint-Colomban-des-Villards, niet ver van Val d’Isere is nog een skiër om het leven gekomen door een lawine. Het ging hier om een 30-jarige skiër uit Tsjechië die samen met een vriend aan het touren was in het gebied. Hij werd gegrepen door een lawine met een lengte van 800 meter en ondanks het feit dat hij een airbag bij zich had, werd hij volledig begraven onder de sneeuwmassa. Toen reddingsdiensten zijn lichaam gevonden hadden was de man al overleden.

In Frankrijk is in een paar dagen tijd bijna een meter sneeuw naar beneden gekomen en door de matige winterstart is de basislaag niet aanwezig of ronduit slecht te noemen. In het Franse skigebied is het lawinegevaar 4 op de schaal van 5, wat voor zeer accuut lawinegevaar staat. Franse autoriteiten blijven dan ook waarschuwen voor de moeilijke condities buiten de pistes.

 

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws