Nieuws - 26 november 2015   15:56 Wintersportseizoen in de Alpen gaat van start

Door:

De Alpen staan in de startblokken! De recente sneeuwval en het koude weer zorgen voor perfecte condities en dat kan maar één ding betekenen: de skigebieden gaan weer open! 

Sommige lucky bastards hebben al wat sneeuwmeters kunnen maken, maar de meeste skigebieden zijn nog steeds gesloten. Aankomend weekend gaat daar verandering in komen want heel wat skigebieden gooien de deuren open!

Zwitserland

Het Zwitserse skigebied Engelberg had het plan om halverwege november al een paar pistes open te gaan, maar toen lag er nog niet genoeg sneeuw. Nu heeft het flink gedumpt maar waait het te hard, waardoor er alsnog maar een handjevol pistes geopend zijn! Aankomend weekend zorgt Engelberg ervoor dat er nog meer pistes toegankelijk zijn, maar het volledige skigebied zal pas in december toegankelijk zijn.

Verbier gaat op vrijdag enkele gebieden open gooien, dan zijn de Lac des Vaux, Attelas-Ruinettes en de rode piste vanaf La Chaux geopend. Op dit moment ligt er al sneeuw tot aan het dorp en er komt nog meer aan, waardoor de kans best groot is dat gedurende het weekend nog meer gebieden geopend worden! Verbier claimt zelf 70cm sneeuw bovenop de berg en 30cm in het dal, dus het is prima te doen in het opening weekend.

In St. Moritz hebben ze een beetje pech gehad met de recente sneeuwval, maar door de koude temperaturen hebben de sneeuwkanonnen al een lange tijd kunnen draaien waardoor het Corvatsch gebied alvast geopend kan worden. Zodra er voldoende sneeuw ligt zal St. Moritz ook de rest van het skigebied openen.

In het Zwitserse Saas-Fee werd de afgelopen weken al volop gebruik gemaakt van de pistes, maar dit weekend komt daar nog meer bij. Vanaf vrijdag is niet alleen de gletsjer toegankelijk maar kan je ook voor het eerst weer de dalafdaling gebruiken! Verder gaan Grindelwald, Wengen en Mürren ook open op zaterdag omdat er meer dan voldoende sneeuw ligt.

Frankrijk

Val Thorens is normaal gesproken het eerste skigebied van Les 3 Vallees die zijn liften op kan starten, maar dit jaar hebben ze die strijd verloren! De planning was om 21 november open te gaan maar door een gebrek aan sneeuw en een zware storm hebben ze die datum een week opgeschoven naar aankomende zaterdag. In de tussentijd heeft Courchevel al wel een paar pistes geopend! De officiele opening van Courchevel vind op 5 december plaats en voor die tijd zijn alle liften volledig gratis toegankelijk. Als je in de buurt bent weet je dus waar je moet zijn!

Alpen

Naast Val Thorens zal ook Val d’Isere dit weekend open gaan na de recente sneeuwval. Er ligt écht meer dan genoeg voor een goede start van het seizoen, dat was vorig jaar wel anders! Niet alleen de Franse Alpengebieden hebben sneeuw gekregen, ook in de Pyreneeën heeft het gesneeuwd. Aankomend weekend gaan daardoor ook de volgende (minder bekende) skigebieden open: Cauterets, Luz Ardiden en Piau-Engaly.

Oostenrijk

Traditiegetrouw is Obergurgl het eerste Oostenrijkse skigebied zonder gletsjer die de deuren open zet en dit jaar is dat niet anders. Het skigebied is eerder deze maand al open gegaan maar toen waren de condities nog niet helemaal geweldig, dit weekend is dat wel anders! De verse sneeuwval zorgt ervoor dat de pistes er perfect bij liggen.

Alpen

In Ischgl wordt dit weekend het traditionele openingsfeest gehouden met een groot concert op de berg en uiteraard zullen de meeste pistes direct toegankelijk zijn! In Oostenrijk kunnen overigens nog lang niet alle skigebieden snel open gaan, omdat er lang niet overal al echt genoeg sneeuw ligt. In Zell am See bijvoorbeeld zijn ze nog druk bezig met de sneeuwkanonnen en daar zal het nog wel minimaal een week duren voordat er geskied kan worden.

Veel skigebieden zijn overigens nog aan het twijfelen of ze de deuren vroeg open moeten gooien of nog even moeten wachten. De meeste Oostenrijkse gebieden gaan in de periode tussen 5 en 19 december open, maar wellicht dat hier en daar een paar pistes al eerder geprepareerd worden. Dit zal grotendeels afhankelijk zijn van de sneeuwhoeveelheden en de weersomstandigheden. Als er net genoeg sneeuw ligt om op te kunnen skiën zullen ze waarschijnlijk nog even wachten om een echt goede basislaag te maken.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws