Nieuws - 19 september 2019   15:40 WNF zet Oostenrijk onder druk wegens ‘vernieling van oeroude gletsjer’

Door:

Het project is al een hele tijd behoorlijk controversieel te noemen, maar die controverse is in een stroomversnelling geraakt. Het WNF heeft Oostenrijk aan de schandpaal genageld vanwege de werkzaamheden op de Pitztaler gletsjer! 

Een paar dagen geleden heeft het WNF foto’s gepubliceerd van de werkzaamheden op de Pitztaler gletsjer, die volgens het gebied nodig zijn om de verbinding met het Ötztal volledig op peil te krijgen. Hier is al eens eerder flinke controverse over geweest, aangezien de Oostenrijkers begonnen met werken terwijl er eigenlijk nog geen vergunning was gegeven, maar de beelden die nu online zijn verschenen gaan de hele wereld over.

Op de foto’s is te zien hoe een tweetal graafmachines bezig zijn om een groot stuk gletsjerijs af te graven, om de boel gereed te maken voor nieuw te vormen pistes en gebouwen. Volgens de huidige plannen moet een oppervlakte ter grootte van twee voetbalvelden afgegraven worden om de fundering van nieuwe gebouwen neer te kunnen leggen, waarmee de gletsjer ‘ernstig beschadigd’ wordt.

Pitztal

Kritiek

Het WNF heeft samen met een lokale groep natuurbeschermers een persconferentie gehouden waarin ze opgeroepen hebben om de werkzaamheden direct stop te zetten.

“In nabijgelegen skigebieden zien we al wat er te wachten staat op deze gletsjer: een grote bouwput die ieder jaar weer terug keert”, aldus het statement. “Er is een effectiever beschermingsbeleid nodig voor de gletsjers, die zonder uitzondering uitgevoerd gaat worden.”

De kritiek is vooral gericht op de manier waarop de Oostenrijkse overheid naar dergelijke projecten kijkt. Oostenrijk zou zich namelijk voordoen als natuurbeschermend, maar als er een economische winst behaald kan worden dan zouden die principes ineens uit het raam vliegen. “Deze werkzaamheden op een ongerepte gletsjer is tekenend voor het falende klimaat- en natuurbeleid van Oostenrijk. In plaats van op een holistische wijze naar de grote uitdagingen van onze tijd – klimaatcrisis, biodiversiteit en vervuiling – is er kortzichtige nalatigheid aan de zijde van de besluitmakers.”

Bouwwerkzaamheden

Voor de bouw van de connectie tussen het Pitztal en het Ötztal worden verschillende restaurants, liftgebouwen, paden en skipistes gebouwd. Voor het bergstation van een van de liften moet zelfs, volgens de tekst van het WNF, ‘een bergtop sneuvelen’. Daarnaast wordt er een nieuw basin gecreëerd voor de aanvoer van water zodat de sneeuwkanonnen kunnen blijven draaien, waardoor de waterkwaliteit in de regio sterk achteruit zou gaan.

Pitztal

“Het is onbegrijpelijk waarom zulke destructie geaccepteerd wordt. De gletsjers smelten weg onder onze voeten. Met datzelfde smeltwater gaan de gletsjergebieden vervolgens weer de sneeuwkanonnen voeden.”

De kans is overigens erg klein dat de rem nog aangetrokken wordt op dit project. Het heeft lange tijd geduurd voordat de vergunningen eindelijk rond waren en nu de graafmachines bezig zijn, is er eigenlijk geen weg meer terug.

 

Foto’s: WNF

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Heb je de countdown aanstaan totdat de terrassen weer open mogen? Dat snappen we heel goed. Om dit lange weekend door te komen hebben we in ieder geval weer een dosis WTF voor je klaar gezet! Lees Meer…

Meer Nieuws