Nieuws - 9 maart 2016   15:05 Zermatt heeft nieuw radar systeem om lawines te detecteren

Door:

De toegangswegen richting het Zwitserse Zermatt lopen precies door berucht lawine terrein en als je pech hebt rolt er zo een dikke vette sneeuwmassa over de weg heen. Om dit in het vervolg te voorkomen hebben de Zwitsers een gloednieuw radarsysteem geïnstalleerd! 

Zwitserland heeft niet voor niets een reputatie dat ze heel erg efficiënt kunnen werken! Om Zermatt in het vervolg nog beter te kunnen beschermen tegen lawines hebben ze daarom een gloednieuw high-tech systeem aangelegd die het detecteren van lawines en het sluiten van de wegen volledig automatiseert. Dit is het allereerste systeem ter wereld dat zoiets kan doen en eigenlijk werkt het veel simpeler dan je zou verwachten.

Het systeem gebruikt namelijk een technologie die je het beste kan vergelijken met een apparaat die je het liefste zo snel mogelijk uit de grond wil trekken. De flitspaal! Yep, daar in Zwitserland hebben ze het voor elkaar gekregen om zoiets evils als de flitspaal in te zetten voor iets goeds. Op een strategische plek vlakbij het dorp staan de camera’s en ieder houden ze een bepaalde zone in de gaten. Zodra dit systeem ziet dat de sneeuw begint te schuiven krijgt de lawinedienst een melding en kunnen ze op hun computerschermen in realtime zien waar de lawine naar beneden komt, hoe groot de sneeuwmassa is en wat de risico’s zijn.

Zermatt

Als het systeem herkent dat een sneeuwmassa over de toegangsweg dreigt te rollen wordt deze weg automatisch afgesloten. Stoplichten en slagbomen sluiten de weg volledig af zodat er geen auto’s in het pad van de lawine kunnen komen en indien nodig gaat er een alarm af in het dorp. Dit radarsysteem wordt op dit moment alleen nog ingezet voor de hellingen die risico’s vormen voor het dorp en de toegangsweg, maar het opent deuren voor veel meer toepassingen.

Deze radardetectie is dus de allereerste in z’n soort en dat terwijl het systeem eigenlijk niet eens zo heel erg ingewikkeld is! In de praktijk blijkt dat het ook echt werkt en de verwachting is dan ook dat dergelijke systemen nu in rap tempo door ontwikkeld gaan worden. Lawineveiligheid wordt hierdoor veel makkelijker gemaakt en door zeer precieze metingen krijgen onderzoekers weer nieuwe inzichten in het ontstaan van lawines. In de toekomst gaat het systeem vast en zeker nog verder verfijnd worden en hopelijk wordt het straks ook in veel meer gebieden ingezet!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws