Nieuws - 25 mei 2019   12:44 Zeven doden op ‘overvolle Mount Everest’

Door:

De beelden zijn alvast bizar te noemen, met complete files die gevormd worden op de hoogste berg ter wereld. Zeven mensen zijn daardoor om het leven gekomen! 

Het window van mogelijkheden om te klimmen op Mount Everest is heel erg klein. Slechts een paar dagen per jaar kan de push naar de top gedaan worden en de combinatie met een recordaantal uitgegeven vergunningen is geen hele goeie. De file op de laatste richel vlak voor de top was groot en dit gedeelte valt precies in de zogenaamde ‘death zone’, waarbij men zo hoog zit dat de kans op overlijden door hoogteziekte of bevriezing heel erg hoog is.

Door die grote drukte zijn de afgelopen week zeven bergbeklimmers overleden vlak voor de top. Dit waren klimmers uit India, Amerika, Ierland en Australië. Deze klimmers zijn overleden op de weg terug naar het basiskamp, nadat ze volgens ooggetuigen oververmoeid waren door het lange verblijven in de death-zone.

Doordat er zeven klimmers zijn overleden op de terugweg is de discussie over het beklimmen van Mount Everest weer opgelaaid, aangezien dit jaar Nepal ook een recordaantal vergunningen heeft verkocht, terwijl de Chinezen vanuit Tibet de hoeveelheid vergunningen juist beperkt om deze problemen te voorkomen.

Hoogteziekte

De problemen komen voort uit het feit dat je op zo’n grote hoogte amper zuurstof hebt en zonder zuurstofflessen is zo’n klim dan ook bijna niet te doen. Veel klimmers hebben aangegeven dat ze op de afdaling grote issues hadden door het zuurstofgebrek en door die lange wachttijden gaat de zuurstofvoorraad er ook in een rap tempo doorheen.

De Nederlandse Daphne de Jong had het zelf ook zwaar tijdens de tocht. “Ik dacht dat het afgelopen was”, zei ze tegen NH Nieuws over haar val op het ijs. “Het enige wat ik nog uit kon brengen was: ‘meer zuurstof'”. Opstaan lukte pas toen ze extra zuurstof kreeg en de rest van de tocht was vervolgens’ de zwaarste die ze ooit heeft meegemaakt’.

Discussie

Dit seizoen kan er een record verbroken worden voor de meeste bergbeklimmingen in één seizoen tijd op Mount Everest, maar dat record is dus niet zonder een controversiële discussie. Voor Nepal is het uitgeven van vergunningen een grote bron van inkomsten aangezien ze zo’n 10.000 euro per stuk kosten en het voor heel veel inkomen zorgt bij de lokale gemeenschappen van sherpa’s.

Echter is de discussie nu of Nepal de zaakjes wel goed genoeg geregeld heeft en of de commerciële belangen nu niet de boventoon voeren. Vanuit Tibet is het een stuk beter gereguleerd aangezien de Chinese overheid zich er mee is gaan bemoeien en daar geen economisch belang bij zit. Veel klimmers maken zich echter zorgen over de situatie vanuit Nepal.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws