Nieuws - 21 december 2017   9:48 Zuid-Tirol zet streep door verbinding Kaunertal – Langtaufers

Door:

Een mogelijke verbinding tussen het Oostenrijkse Kaunertal en het Italiaanse Langtaufers ligt al tientallen jaren op de onderhandelingstafel, maar de overheid van Zuid-Tirol heeft er nu een einde aan gemaakt. Het gaat definitief niet meer door! 

De expansiedrift van skigebieden is niets nieuws, maar anno 2017 zijn er steeds meer argumenten tegen die uitbreidingen. Het schijnt de gebieden zelf bijna niks op te leveren en het heeft een flinke impact op de omgeving, waardoor de protesten steeds meer aan het toenemen zijn. De verbinding tussen Kaunertal en Langtaufers is een van die uitbreidingen die aardig wat weerstand heeft gekregen, waardoor er nu een streep door gehaald is.

“De verwachtte positieve economische en socio-economische effecten wegen niet op tegen de serieuze impact op de omgeving”, aldus de regering van Zuid-Tirol. “De negatieve consequenties voor de natuur en het landschap worden niet gecompenseerd door de positieve aspecten zoals een langer winterseizoen en het creëren van banen.”

Doorslaggevend voor deze beslissing is de keuze om het dal van Langtaufer ongerept te laten, aangezien hier anders een compleet skigebied uit de grond gestampt zal gaan worden. Die impact wordt dus nu als te ingrijpend gezien en in Zuid-Tirol zien ze juist die ongerepte natuur als een uniek verkooppunt, waardoor Kaunertal voorlopig geen uitbreiding kan gaan verwachten.

Het idee voor deze verbinding ligt overigens al tientallen jaren op de plank en er zijn al veel discussies geweest over de exacte invulling hiervan. Een voorstel door een Oostenrijks bedrijf werd in 2016 nog goedgekeurd door de Oostenrijkse regering, maar nu heeft Zuid-Tirol daar zelf een stokje voor gestoken omdat de impact van deze beslissing voor deze regio het grootste is.

Milieu- en klimaatorganisaties zijn in ieder geval erg blij met deze beslissing en noemen het een overwinning, mede vanwege het verloop van de besluitvorming in Zuid-Tirol. Door gebruik te maken van degelijke onderzoeken gedaan door experts die de impact hiervan in kaart hebben gebracht, hebben ze deze beslissing uiteindelijk genomen, wat misschien als logisch klinkt maar lang niet altijd het geval is. Veelal worden dergelijke onderzoeken namelijk onder de tafel geschoven!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws