Nieuws - 11 juni 2019   15:59 Zweden wil eerste ‘klimaat-positieve Olympische Spelen’ organiseren

Door:

Zweden is met Stockholm en Åre één van de weinigen die nog over is als kanshebber voor de Olympische Spelen van 2026. In de hoop ‘m te kunnen claimen hebben ze een nieuw ambitieus doel gesteld! 

Geen CO2 neutrale Spelen, maar een CO2 positieve variant. Oftewel, ze willen niet alleen de uitstoot die zo’n event genereert compenseren, ze willen nog een paar stapjes verder gaan dan dat. Het Zweedse bid moet opboksen tegen de variant van Italië die op dit moment de favoriet is, maar met de klimaatdoelstellingen hoopt Zweden het IOC toch over de streep te kunnen trekken.

Een groot sport event zorgt namelijk ook voor ontzettend veel uitstoot. Iedereen die vervoerd moet worden naar het Olympisch dorp, alle werkzaamheden die verricht moeten worden… Het stapelt aardig op. Toch denkt Zweden dat ze het voor elkaar gaan krijgen om meer CO2 te compenseren dan wat ze zelf zullen produceren.

Om dit te bereiken gaat Zweden de benodigde energieproductie uit duurzame bronnen halen, die in het land ruimschoots aanwezig zijn. Dit is al een grote stap naar het verminderen van uitstoot, maar toch is het daarmee natuurlijk nog lang niet klaar. De uitstoot die ‘onvermijdbaar’ is zal met een minimum van 115% gecompenseerd gaan worden, door bijvoorbeeld nieuwe bossen te planten en andere bronnen van uitstoot verder af te knijpen. Ook gaan alle vluchten, die door het NOC georganiseerd moeten worden, dubbel gecompenseerd worden.

Fossiele brandstoffen

Zweden heeft wat dat betreft al wel een aardige staat van dienst. Vorig seizoen hebben ze namelijk de World Ski Championships georganiseerd en die hebben ze naar eigen zeggen volledig zonder fossiele brandstoffen kunnen laten verlopen. Autoritten rondom het dorp werden bijvoorbeeld door elektrische auto’s verricht.

“De commitment van ons land om de klimaatdoelstellingen te halen, gepaard met de wens om de Olympische Spelen te organiseren, zorgen ervoor dat Zweden totaal nieuwe duurzaamheid standaarden neer kan zetten”, aldus de voorzitter van het Olympisch bid, Richard Brisius.

“Klimaatverandering is de grootste uitdaging voor onze planeet, dus neutraliteit is niet genoeg. Stockholm Åre 2026 is een commitment aan klimaat-positieve Spelen. Zweden en de Olympische beweging kunnen perfecte partners zijn voor deze moedige doelstelling.”

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Een extreem lome zondag hoort wel een beetje bij deze tijden. Toch? Die maken we even helemaal. compleet voor je met een dosis WTF!  Lees Meer…

Meer Nieuws