Nieuws - 8 mei 2019   10:23 Zwitserland: “2018/2019 bijzonder destructief lawinejaar”

Door:

Hoewel de sneeuw nog niet echt van ophouden weet, is de winterperiode toch wel aardig afgesloten. Tijd om de balans op te maken en de Zwitsers stellen dat het geen best jaar is geweest! 

Tijdens het afgelopen seizoen zijn er in totaal 299 lawines geweest in het land die een vorm van schade aan gebouwen, voertuigen of personen hebben veroorzaakt, waarmee de teller behoorlijk hoog staat dit seizoen. Dit heeft het Zwitserse instituut voor Sneeuw en Lawinekunde naar buiten gebracht in een rapport. Hoe groot de schadepost precies is maakt het rapport niet bekend, maar de schade loopt sowieso in de tientallen miljoenen.

Bij die 299 lawines zijn 19 mensen om het leven gekomen en van die 19 overleden wintersporters waren er 18 buiten de pistes bezig. Één medewerker van de pistedienst kwam om het leven op een geopende skipiste.

Bijzonder detail is dat het langstaande gemiddelde staat op 21 lawinedoden in een winterseizoen en gezien de bizarre sneeuwhoeveelheden en het grote aantal lawines is het bijzonder dat er dit jaar dus minder mensen zijn overleden. De lawinedienst zelf heeft hier wel een reden voor: informatievoorziening. Deze winter is er aan alle kanten flink gehamerd over het hoge lawinegevaar en die waarschuwingen zijn dus ook aangenomen, waardoor veel mensen het niet waagden om buiten de geopende pistes te komen.

Formaat van lawines

Uit het rapport blijkt dat dit jaar het gemiddelde formaat van lawines ook vele malen groter was dan afgelopen jaren, iets wat wederom te maken heeft met de bizarre sneeuwhoeveelheden die naar beneden zijn gekomen. De absolute piek lag rondom 14 januari, toen de sneeuwdump op z’m hoogst was en in veel gebieden lawinecijfer 5 op de schaal van 5 actief was.

“Veel lawines bestonden uit grote hoeveelheden stuifsneeuw, waardoor de lawines veel verder konden komen dan in voorgaande jaren”, aldus het rapport.

Gevaar

Het Zwitserse instituut waarschuwt overigens nog steeds voor lawinegevaar en zegt dat het gevaar nog lang niet geweken is. Door de gigantische sneeuwval zijn verschillende tourroutes die normaal al onbereikbaar zijn nog steeds erg goed, maar door het warme weer neemt de kans op glijlawines juist weer toe.

De berichtgeving van de Zwitserse lawinedienst blijft voorlopig nog dagelijks doorgaan en dit zullen ze doen ‘zolang als het nodig is’.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Een extreem lome zondag hoort wel een beetje bij deze tijden. Toch? Die maken we even helemaal. compleet voor je met een dosis WTF!  Lees Meer…

Meer Nieuws