Nieuws - 16 mei 2017   8:18 Zwitserland: 65% minder lawinedoden dan gemiddeld

Door:

Ondanks de wisselende sneeuwcondities in de Alpen en het feit dat er een aantal hele zware lawines naar beneden zij gekomen, mogen ze in Zwitserland absoluut tevreden zijn met de cijfers van dit seizoen. Er zijn minder lawineslachtoffers gevallen dan de afgelopen 20 jaar! 

Het Zwitserse Instituut voor Sneeuw en Lawine Onderzoek (SLF) heeft deze cijfers gepresenteerd nadat ze onderzoek hebben gedaan naar de hoeveelheid lawines tijdens het afgelopen winterseizoen. Bij in totaal 148 lawines waar mensen bij betrokken zijn geweest zijn er dit jaar slechts 7 doden gevallen. De afgelopen 20 jaar lag dit cijfer gemiddeld boven de 20, dus wat dat betreft is 2016/2017 erg positief verlopen.

SLF heeft ook aangegeven dat dit seizoen gekenmerkt werd door hoge temperaturen en weinig sneeuw. De grote sneeuwval in november zorgde voor een eerste positieve impuls, maar die verdween al snel nadat de föhnwind het overnam en het lang duurde voordat er serieuze sneeuw viel in Zwitserland. Pas in maart begon het weer serieus los te gaan en dat was dan ook de maand met de meeste zware lawinegevallen.

De Zwitsers zien de sneeuwval dan ook als belangrijkste oorzaak van deze daling omdat er lange tijd simpelweg niet genoeg sneeuw lag om lawinegevaarlijk terrein op te zoeken. Uiteraard heeft de reddingsdienst ook z’n steentje bij gedragen aan dit lage cijfer door steeds efficiënter te werk te gaan, waardoor slachtoffers sneller uitgegraven kunnen worden en de overlevingskans toeneemt.

Dit seizoen is ook nog eens het eerste seizoen in 9 jaar tijd waarbij er bij de lawines nooit meer dan één slachtoffer is gevallen. In afgelopen jaren is dit regelmatig anders geweest!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws