Nieuws - 30 november 2019   19:28 Zwitserland geeft 10.000 CHF voor Engelse vertaling van nieuwe volkslied

Door:

In 2015 won het nummer al een Zwitserse competitie en daarom is het nu gebombardeerd tot semi-officieel volkslied. Er is alleen een probleem. Er is geen Engelse versie geschreven en jij kan 10.000 CHF claimen door ‘m te schrijven! 

Het nummer, ‘Wit Kruis op Rode Grond’ is er inmiddels in het Frans, Duits, Italiaans en zelfs het Romansch, maar een Engelse variant bestaat nog altijd niet. En dat terwijl er al met al best wel veel Engels gesproken wordt in Zwitserland. Het nummer bestaat sinds 2015 en hoewel het officieel nog geen volkslied is, wordt het al wel aan alle kanten gebruikt als het Zwitserse volkslied.

Iedereen kan zich nu in gaan schrijven om een Engelse versie te schrijven en hoewel de winnaar wel degelijk een beetje creatieve vrijheid krijgt, moet de melodie wel exact hetzelfde blijven en moet de strekking van de tekst ook niet veranderen. De ‘Scheweizerische Gemeinnützige Gesellschaft (SGG)’ is de partij die verantwoordelijk voor dit volkslied en hoewel hij dus nog niet officieel is, zijn er wel erg blij mee.

Oude volkslied

Het huidige officiële volkslied van Zwitserland is bijvoorbeeld een gebed op de melodie van ‘God Save the Queen’, oftewel het volkslied van Groot-Brittanië. Dit lied werd in 1840 geschreven en het duurde tot 1980 voordat het officieel als volkslied gekenmerkt werd. De SGG is dan ook optimistisch over de kansen van dit nummer en gezien het feit dat de bevolking dit nummer nu al gebruikt tijdens officiële bijeenkomsten lijkt dan ook genoeg te zeggen.

Winactie

De schrijver die het bestaande nummer vertaalt naar het Engels kan dus 10.000 CHF in ontvangst nemen, maar daarnaast wordt de naam van deze persoon ook gebruikt wanneer er geschreven wordt over het lied. Tijdens de officiële onthullingsceremonie van de vertaling op 1 augustus 2020 bij Luzerne zal het lied dan voor het eerst gezongen worden.

Overigens hangt de betaling nog wel af van de financiële situatie van de winnaar. “Wanneer de winnaar een artiest zonder vast inkomen is, geven we deze financiële compensatie.” De schrijver van de Duitse tekst heeft wel 10.000 CHF in ontvangst genomen, maar die heeft het vervolgens direct gedoneerd aan een goed doel. Meedoen aan de actie kan via de website van de SGG.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Een extreem lome zondag hoort wel een beetje bij deze tijden. Toch? Die maken we even helemaal. compleet voor je met een dosis WTF!  Lees Meer…

Meer Nieuws