Nieuws - 17 april 2020   16:51 Zwitserland komt met versoepeling van coronamaatrdegelen, skigebieden nog niet open

Door:

Zwitserland zit net als de rest van de wereld nog in een behoorlijk strakke lockdown, maar daar gaat verandering in komen. Het plan om de maatregelen te verminderen is inmiddels naar buiten gebracht! 

Hoe neutraal ze ook zijn, het coronavirus heeft Zwitserland evengoed getroffen. Ook zij hebben in maart verregaande maatregelen in gang gezet en daar gaat nu op redelijke korte termijn wat verandering in komen. De Zwitsers hebben het plan voor de versoepeling inmiddels op tafel gelegd.

Het liften van de lockdown gaat in drie fases gebeuren, al zal het na deze fases nog steeds niet helemaal business as usual zijn. Met name de entertainment sector zal nog langer met de maatregelen zitten, waardoor de kans op nog wat lente afdalingen in Zwitserland het raam uit kunnen. De drie fases worden als volgt gedefinieerd:

Fase 1: 27 april

Vanaf 27 april mogen beroepen met ‘minimaal fysiek contact’ weer open gaan, zo lang er tijdig maatregelen getroffen worden tegen verspreiding van virussen en de stroom van mensen beperkt gaat worden.

Ook mogen medische behandelingen weer doorgaan, inclusief de behandelingen waar geen acute nood voor is, zoals fysiotherapie en tandartsbehandelingen.

Verder mogen kappers, massagesalons, tattooshops en cosmetica winkels ook weer openen vanaf deze datum. Begrafenissen mogen weer normaal plaats vinden en ook zal er geen restrictie meer zijn op de verkoop van verschillende spullen in de supermarkten.

Fase 2: 11 mei

Vanaf 11 mei gaat vervolgens de tweede fase in en dat betekent dat alle winkels weer open mogen en dat ook basis- en middelbare scholen weer geopend worden. Fase 2 kan mogelijk vervroegd ingezet worden, afhankelijk van de resultaten van de komende dagen.

Fase 3: 8 juni

De voorlopige laatste fase zal op 8 juni in gaan, al is er ook een optie voor 27 mei. In de derde fase mogen hogere scholen weer van start gaan en mag ook de evenementen sector ‘voor een groot deel’ weer open. Dit betekent dat musea, dierentuinen en horeca weer mogen gaan draaien, met mogelijk wel restricties op het aantal personen die op een enkele locatie mogen zijn.

Voorlopig lijkt het er niet op dat grootschalige samenkomsten weer toegestaan zijn, daarvoor moet de situatie eerst ‘significant’ gaan verbeteren.

Skigebieden en randvoorwaarden

De Zwitserse overheid heeft laten weten dat het bovenstaande nog niet 100% vast staat en dat het effect van iedere fase eerst bekeken zal worden voordat men verder gaat. Wanneer de effecten toch tegen blijken te vallen, dan kan er ook snel gekozen worden om de fases verder uit te spreiden of mogelijk zelfs terug te gaan naar de huidige lockdown situatie.

Voor de skigebieden is het nog geen goed nieuws dus. Sommige kleinere gebieden zullen mazzel hebben en, indien er nog sneeuw ligt, wellicht nog een paar meters kunnen maken, al lijkt die kans klein. Omdat skigebieden onder de ‘massale samenkomsten’ vallen, kan het nog maanden duren voordat dergelijke beperkingen ook gelift gaan worden.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws