Nieuws - 23 juni 2021   15:48 Zwitserland: “Wees ook in de zomer op je hoede voor lawines”

Door:

Autoriteiten in Zwitserland hebben een bericht naar buiten gebracht dat het dan wel zomer is, maar dat het lawinegevaar nog niet geweken is. Ook in de warme maanden is het oppassen voor sneeuwverschuivingen! 

Het bericht komt nadat op zondag 13 juni een 36-jarig persoon mist raakte in de bergen bij Verbier. Een vrouw zag rond 5 uur ‘s middags een spontane lawine loskomen vlakbij de Mauvoisin dam op een hoogte van 3.400 meter en zag ook dat er een persoon meegesleurd werd.

Een lange zoektocht met de bemanning van drie helikopters, meerdere lawinehonden, de politie, brandweer en een grote groep reddingswerkers heeft niets uit mogen halen en het slachtoffer is niet gevonden. Een 36-jarig persoon uit Verbier is nog altijd vermist en de kans dat dit degene is die onder de lawine ligt is dan ook heel erg groot.

“Het weer en het gevaar van nog meer lawines maakt een zoektocht zeer complex en gevaarlijk”, aldus de politie.

Lawinegevaar

De autoriteiten en Zwitserland roepen mede hierom op om extreem voorzichtig te zijn in de bergen. Het lawinegevaar is in sommige delen ‘extreem’ en de oorzaak is ook makkelijk te achterhalen volgens de lawinediensten. De vele sneeuw die in de winter naar beneden gekomen is, samen met een koudere lente dan in andere jaren, zorgt ervoor dat er meer sneeuw is blijven liggen in de bergen. Nu de boel rap opwarmt in de zomerhitte, kan deze sneeuwmassa spontaan gaan schuiven.

Hoewel de zomerlawines er vaak niet uitzien als de welbekende gigantische stofwolken, maar meer weg hebben van een trager bewegende vloeibare massa zoals een aardverschuiving, zijn ze alles behalve ongevaarlijk. Nu het klimseizoen vol op gang is in de Alpen, wordt er dan ook opgeroepen om zeer voorzichtig te zijn. De autoriteiten adviseren iedereen om zichzelf goed te informeren over de situatie en het lawinegevaar in de regio, en om alleen routes te wandelen die met zekerheid veilig zijn en ook als veilig gemarkeerd zijn door de lokale lawinedienst.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws