Nieuws - 25 september 2014   13:11 Zwitsers-Italiaans skigebied wordt gigantisch groot

Door:

De mega-skigebieden in Frankrijk zullen onderhand behoorlijk aan het zweten zijn, de samenwerking tussen het Zwitserse Zermatt en het Italiaanse Cervinia staat namelijk op het punt om nog verder uit te breiden. Het resultaat? Een van de grootste skigebieden ter wereld met een dikke 530km aan pistes! 

De Franse skigebieden zijn al jaren de absolute giganten als het aankomt op de hoeveelheid kilometers, de rest van de Alpengebieden komen er normaal gesproken niet bij in de buurt. Les 4 Vallées in Zwitserland komt nog het meeste in de buurt bij de Franse giganten, maar zelfs zij kunnen niet tippen aan de 606km van het Franse Les Trois Vallées. In een poging om toch een gigantisch skigebied te creëren gaat de samenwerking tussen Zermatt en Cervinia nog verder uitgebreid worden!

Verbinding

Er bestaat al een paar jaar een verbinding tussen de skigebieden van Zermatt en Cervinia. Skiërs en snowboarders kunnen zo moeiteloos van Zwitserland naar Italië gaan op dezelfde skipas en dat allemaal onder de rook van de Matterhorn. Met in totaal een dikke 350 km aan pistes verdeeld over beide gebieden is dit ‘skibare domaine’ al zeker niet klein te noemen.

Het doel is om straks een dikke 530km aan pistes te hebben die met één enkele skipas en meerdere skiliften met elkaar verbonden worden. Het zal dus geen constructie worden als bij de Epic Pass, waarbij je zelf naar meerdere gebieden moet reizen. Het zal echt een volledig aaneengesloten skigebied worden. Maar hoe gaan ze dit oplossen? Gaan ze ‘even’ 180km aan nieuwe pistes aanleggen?

Het antwoord daarop is nee, ze gaan voor de iets makkelijkere optie. In Italië zijn ze namelijk op dit moment druk bezig om het skigebied van Monte Rosa aan Cervinia te koppelen! Het resultaat gaan een van ‘s werelds grootste aaneengesloten skigebieden worden en het zal een flinke boost kunnen geven aan de Italiaanse dorpen die onder Monte Rosa vallen.

Om deze nieuwe verbinding mogelijk te maken zal er een nieuwe lift gebouwd worden die in totaal zo’n 8km gaat afleggen. Het dalstation komt te staan in het dorpje Frachey op 1623 meter hoogte en gaat vervolgens omhoog naar de Colle Cime Blanche, op zo’n 3000 meter hoogte. Vanaf dit bergstation kan je direct het skigebied van Cervinia induiken en met een volgende skilift kan je doorreizen naar Zermatt. De lift gaat overigens een flinke klap geld kosten, de begroting staat op dit moment op €65 miljoen!

Zermatt ZermattZermattDe pistekaarten van Zermatt, Cervinia en Monte Rosa, inclusief de nieuw te bouwen lift en verbindingen.

Bezwaren

Tot dusver klinken de plannen allemaal geweldig, maar uiteraard zit er weer een addertje onder het gras. De nieuwe lift moet namelijk door een beschermd natuurgebied en het is nog maar de vraag of ze hier alle goedkeuringen voor krijgen. De laatste jaren zijn lokale overheden steeds actiever in het behoud van de omgeving waardoor de bouw van deze nieuwe monsterlift wel eens flinke vertraging op kan lopen.

Daarnaast is er ook nog een groep wintersporters die deze verbinding niet zo ziet zitten. Monte Rosa staat bij een grote groep die-hards bekend als een écht uniek skigebied met heel veel off-piste mogelijkheden. Ze zijn dan ook bang dat Monte Rosa zijn individualiteit en unieke identiteit op moet geven wanneer ze zich aansluiten bij Zermatt/Cervinia.

Zermatt en Cervinia hebben de plannen in ieder geval goedgekeurd en het lijkt erop dat de Italiaanse overheid de eerste vergunningen al aan het uitgeven is. Ze krijgen ook nog eens steun vanuit de Europese Unie omdat het skigebied meerdere Europese landen beslaat, het is daarom een zogenaamd INTERREG project geworden. Dit initiatief van de EU wil samenwerking tussen verschillende Europese regio’s stimuleren waardoor de bouw van de nieuwe lift in aanmerking kan komen voor subsidie.

Toekomst

Alhoewel de plannen in een vergevorderd stadium zijn zal het echt nog wel even duren voordat dit nieuwe mega-skigebied werkelijkheid gaat worden. Op dit moment staan de plannen alleen nog maar op papier en er zijn nog een hoop politieke en juridische kwesties die opgelost moeten worden voordat ze daadwerkelijk kunnen beginnen met bouwen. De vooruitzichten zijn in ieder geval goed, we verwachten daarom ook dat we over een paar jaar met één skipas een dikke 530km kunnen skiën in Italië en Zwitserland!

Bron:

Foto: GoFurther / Dollar Photo Club

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

9 augustus 2020

Zondag WTF #391

Heeft iemand Nederland verplaatst richting Afrika? Of wat is er aan de hand? Hoe dan ook, probeer nog maar een beetje af te koelen met een verse dosis WTF!  Lees Meer…

WTF

2 augustus 2020

Zondag WTF #390

Een dikke vette hittegolf en de winter is nog lang niet in zicht. Deze zomer duurt toch wel heel erg lang zo. Wist je dat husky’s eigenlijk hele grote mietjes zijn?  Lees Meer…

Meer Nieuws