Nieuws - 6 september 2018   16:28 Zwitsers kunnen lawines afzetten met smartphone via speciaal systeem

Door:

Hoeveel power kan je hebben in je broekzak? Oké, dat klinkt misschien een beetje nasty, maar de Zwitsers hebben toch aardig wat kracht in de smartphone zitten. Ze kunnen er lawines mee in gang zetten! 

Je kent ze wel, die grote buizen die je regelmatig ergens uit de sneeuw op ziet doemen. Deze krengen worden gebruikt om op afstand lawines in gang te zetten en op die manier onveilige situaties snel weer een stukje veiliger te maken. Nu werken die buizen met een bediening op afstand, maar dat kan dus nu ook via een smartphone gebeuren.

Het WAC.3 systeem van Wyssen Avalanche Control is al in meerdere gebieden in gebruik genomen en is van oorsprong een Zwitsers product. Dit systeem koppelt simpele smartphone apps aan het hele controle systeem. De lawinedienst kan zo op afstand een lawinetoren selecteren, het bijbehorende wachtwoord invoeren en vervolgens voor de knal zorgen die een lawine in gang moet zetten. Het werkt kinderlijk eenvoudig, al zit er uiteraard ook wel heel wat beveiliging in verwerkt.

Zodra je lawinetorens in een netwerk hangt, open je namelijk de deuren tot allerlei aanvallen en als iemand ‘zomaar’ een lawine in gang zet, kan dat serieuze gevolgen hebben. Wyssen zegt zelf dat ze de boel aardig dicht getimmerd hebben. Wachtwoorden zijn niet overdraagbaar en de lawinedienst moet eerst een hoop informatie invullen voordat ze een lawinetoren af kunnen laten gaan.

Het systeem is bovendien aan alle kanten gekoppeld met alle denkbare informatie, zo kan informatie van lawinedetectoren gebruikt worden, kunnen weerberichten samengevoegd worden om gedetaileerde prognoses te maken en kan er zelfs gebruik worden gemaakt van apparatuur om te controleren waar mensen zich bevinden in een skigebied.

Anyway, awesome is het wel. Met je smartphone zo’n gigantisch systeem kunnen bedienen, die Zwitsers  zijn zo gek nog niet!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

16 juni 2019

Zondag WTF #333

Al depressief, wetende dat de zomer nog heel lang gaat duren? We feel you. Tijd om de realiteit weer even te ontsnappen, het is WTF o’clock!  Lees Meer…

Meer Nieuws