Nieuws - 7 december 2022   16:46 Zwitserse autoriteiten: ‘Blijf binnen gemarkeerde freeride zones’

Door:

Een opmerkelijke oproep vanuit Zwitserland. De Zwitserse raad voor het voorkomen van ongelukken (BFU) roept op om niet buiten de gezekerde gebieden te komen en het poederen te beperken tot gemarkeerde en geopend gebieden! 

De oproep van de BFU druist natuurlijk een beetje tegen de aard van het freeriden in, de term freeriden komt namelijk niet uit de lucht vallen! Maar toch heeft de BFU er een duidelijke reden voor. Op de pistes zelf neemt het aantal dodelijke slachtoffers in Zwitserland namelijk iets af, terwijl het aantal dodelijke slachtoffers buiten de pistes juist steeds meer toeneemt.

Vorig jaar overleden er in Zwitserland 20 freeriders, wat twee keer zo hoog is als het vijf-jarig gemiddelde: “Meer en meer wintersporters gaan buiten de pistes. Het wordt gezien als een speciale sportieve uitdaging. Vergeleken met skiën op de pistes, komen er additionele risico’s bij kijken”, aldus de BFU.

“De statistieken geven een duidelijk beeld: het aantal fatale ongevallen op de pistes is licht gedaald in de afgelopen jaren. Het vijf-jarig gemiddeld is vier fatale ongevallen per jaar. Bij het freeriden gaat deze trend de andere kant op. Gemiddeld gezien overlijden er tien personen ieder seizoen. In 2021 is dit aantal verdubbeld naar 20. De reden voor deze stijging is het stijgend aantal freeriders en een minder betrouwbaar sneeuwdek, met die bijkomende risico’s van lawines.”

Gele routes

De BFU volgt deze ontwikkeling met grote zorgen en geeft daarom een dringend advies: beperk het ‘freeriden’ tot de geel gemarkeerde afdalingen. Deze afdalingen vallen binnen het gemarkeerde gebied en worden daardoor gezekerd tegen lawines, maar ze worden niet geprepareerd.

Steeds meer grotere skigebieden bieden dergelijke routes aan als alternatief, om op een veiligere manier toch het poeder-gevoel te kunnen ervaren zonder dat je de risico’s van lawines op je hals haalt.

“Meer dan 90% van alle ongevallen worden door het slachtoffer zelf veroorzaakt, wat betekent dat de wintersport zelf veel kan doen om de veiligheid te waarborgen”, aldus de BFU. “Draag een helm en zorg ervoor dat je uitrusting correct is afgesteld. Pas je snelheid aan naar je eigen niveau en overschat jezelf niet.”

Voorbereiding

Bij de BFU zijn ze ook niet helemaal achterlijk en begrijpen ze ook dat er ondanks dergelijke oproepen, voldoende mensen de backcountry in zullen blijven gaan. Ook hiervoor hebben ze een advies opgesteld:

  • Volg een lawinecursus: zorg dat je weet wat je moet doen.
  • Ga altijd op pad met een ervaren gids die ervaring heeft met het herkennen van lawines en hoe te handelen tijdens een lawine.
  • Wees goed op de hoogte van de huidige sneeuwcondities.
  • Neem de juiste spullen mee, ga niet op pad zonder een lawinepieper, schep, sonde en een opgeladen mobiele telefoon.

Voor de die-hard is het uiteraard een no-brainer, maar de cijfers liegen er niet om.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws