Nieuws - 10 april 2017   9:39 Zwitserse en Oostenrijkse lawinediensten willen op UNESCO werelderfgoed lijst

Door:

De Zwitsers en Oostenrijkers zijn het er over eens. De samenwerking die zij hebben om lawines te herkennen en te voorkomen is zo uniek, het moet op de UNESCO werelderfgoed lijst komen te staan! 

Beide landen hebben al zo lang als ze bestaan te maken met heel veel lawines en ze willen er zelf alles aan doen om ze zo goed en snel mogelijk te herkennen en te voorkomen. Om dat te bewerkstelligen werken de lawinediensten in beide landen al heel erg lang samen en die samenwerking is zo uniek dat het op de werelderfgoed lijst van UNESCO moet komen staan. Althans, dat zeggen ze zelf. Een officiële aanvraag is ingediend door de Zwitserse overheid en nu gaat UNESCO zIch erover buigen.

Zelf geven ze aan dat niet alleen de samenwerking uniek is, maar ook de gigantische hoeveelheid data die ze hebben. Samen hebben de landen namelijk letterlijk honderden jaren aan lawinegegevens opgeslagen en dit kunnen ze allemaal gebruiken om lawines te herkennen. Als het ene land iets nieuwst leert door bijvoorbeeld tests uit te voeren, dan wordt dit direct gedeeld met de collega’s van het buurland zodat zij ook op de hoogte zijn.

“Onze historische methodes combineren we samen met hypermoderne technologie in een unieke samenwerking”, aldus de officiële aanmelding. Het managen van lawines is in Zwitserland ook nog eens een erkende traditie en in 2014 waren ze het er in Zwitserland al over eens dat deze traditie op de UNESCO lijst moest komen te staan. Gezien het feit dat beide landen nog steeds methodes gebruiken die letterlijk honderden jaren oud zijn is de kans groot dat UNESCO hierin mee gaat, omdat er nergens anders ter wereld zo’n duidelijke historie is met betrekking tot lawines.

De Zwitsers gaan overigens nog een stukje verder dan alleen de lawinedienst, ze willen ook het jodelen op de UNESCO lijst hebben staan! Verder staat de Zwitserse typografie op de nominatielijst en hebben ze al een wijnfestival op de lijst gekregen, aangezien dat festival slechts één keer per twintig jaar gehouden wordt.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

23 juni 2019

Zondag WTF #334

Het nationale hitteplan is in gang gezet, dus dat wil zeggen dat je nog harder moet chillen. We’ve got your back!  Lees Meer…

Meer Nieuws