Nieuws - 18 juni 2020   18:07 Zwitserse grens bij Zermatt verplaatst zich langzaam vanwege klimaatverandering

Door:

Een opmerkelijk gevolg van het smelten van de gletsjers in het Alpengebied. Tussen Italië en Zwitserland is de grens aan het verschuiven vanwege het smelten, waardoor Zwitserland steeds een stukje groter aan het worden is! 

Vanuit het Zwitserse Zermatt kan je zo de grens over met je ski’s om het Italiaanse Cervinia te bereiken. Super mooi natuurlijk, aangezien je probleemloos twee landen kan betreden. Toch begint er een beetje discussie te ontstaan rondom deze grens, aangezien Zwitserland zo langzamerhand steeds meer terrein aan het winnen is. Niet door moedwillig de grens te verplaatsen, maar door het smelten van de gletsjer.

De Theodul gletsjer, die tussen Zermatt en Cervinia ligt, wordt namelijk gebruikt om de grens tussen Italië en Zwitserland te bepalen. De grens wordt getekend vanaf het hoogste punt van de gletsjer, maar door het smelten hiervan begint dit punt zich steeds verder te verplaatsen. De laatste 80 jaar is dit zelfs zo significant geweest, dat een populair bergrestaurant nu voor een heel groot deel op Zwitsers grondgebied staat.

Bureaucratie

Omdat bepaald is dat het hoogste punt van de gletsjer de grens aangeeft en dit ook beschreven is, kan men niet zomaar de grens opnieuw tekenen en dat is dus ook de reden van aardig wat bureaucratisch geleuter. Het restaurant ‘Rifugio Guide del Cervinio’ lag van oorsprong volledig in Italië, maar inmiddels ligt dit gebouw voor een heel groot deel in Zwitserland.

Het gebouw is toe aan een grondige renovatie, maar daarvoor moeten vergunningen uitgegeven worden. Beide landen wijzen naar elkaar omdat ze vinden dat het andere land dit moet beslissen, met als gevolg dat er al jaren niks gedaan kan worden omdat er simpelweg geen vergunning afgegeven is. Lekker politiek spelletje dus.

Gebied teruggeven

De Italianen willen trouwens maar al te graag het verloren gebied terughebben en de grens plaatsen op de plek waar deze 80 jaar geleden stond, al is er in 2008 nog een verdrag getekend waarin staat dat men vast houdt aan de oorspronkelijke definitie, gemeten vanaf het hoogste punt van de gletsjer. Een nieuwe overeenkomst zal getekend moeten worden tussen Zwitserland en Italië om het stuk gletsjer en dus ook Rifugio Guide del Cervinio terug te geven aan Italië, maar daar willen de Zwitsers wel iets voor terug hebben.

Zwitserland wil namelijk graag een gebied genaamd Gobba de Rolin overnemen. Hoewel dit nu volledig Italiaans grondgebied is, wil Zwitserland het graag hebben omdat dit onderdeel is van het zomerskigebied in Zermatt. Indien dit onderdeel van het Zwitserse grondgebied is scheelt dat een hoop politiek gedoe wanneer er iets moet gebeuren. Nu moeten er eerst allerlei complexe akkoorden worden gesloten voordat Zwitserland daar aan het werk mag, iets waar ze al te graag van af willen.

Beide landen zijn inmiddels in gesprek met elkaar en mogelijk dat het nog voor het einde van 2020 beklonken zal worden, waardoor Zwitserland dus alsnog een stukje groter zal zijn, maar dan met een ander stukje grond.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

27 juni 2021

Zondag WTF #432

En, bekomen van de deceptie? We hebben in ieder geval iets om het verdriet een beetje te kunnen verzachten!  Lees Meer…

20 juni 2021

Zondag WTF #431

En, ben je inmiddels al gesmolten door de warmte? Sta je lekker te skiën, krijg je ineens een van de meest unieke lichtverschijnselen ter wereld te zien!  Lees Meer…

Meer Nieuws