Nieuws - 21 september 2019   13:39 Zwitserse kanton raadslid: “Vorarlberg moet zich bij Zwitserland voegen”

Door:

Eh, wat? Als het aan een van de raadsleden van de Zwitserse ‘Grote Raad’ ligt, dan moet Zwitserland uitbreiding krijgen. Het verzoek is neergelegd om Vorarlberg bij Zwitserland te voegen! 

“We spreken exact dezelfde taal en we hebben een vrijwel identieke cultuur”, aldus Martin Sailer, een van de raadsleden van de Zwitserse Grote Raad. Hij heeft een verzoek gedaan bij het Zwitserse kanton St. Gallen om een diepgaand onderzoek te doen naar het integreren van Vorarlberg als het 27e kanton van Zwitserland.

“De Rijn verdeelt ons, maar dit zou ook juist een verbindend element kunnen zijn. Het is absoluut noodzakelijk om deze mogelijkheid te onderzoeken.” Sailer stelt dat het Vorarlberg qua cultuur, economie en mentaliteit vele malen beter past bij Zwitserland dan bij Oostenrijk.

Meerderheid

Om z’n betoog kracht bij te zetten heeft Sailer petities laten zien die uitgevoerd zijn door het Schwarzacher mediahuis uit Vorarlberg, die aantonen dat een meerderheid van de locals open staan voor een dergelijke ‘overname’. Hoewel deze petitie gemarkeerd is als ‘niet representatief’ omdat ‘ie niet voldoet aan de wettelijke eisen, staat 65% van de inzendingen positief tegenover de aansluiting met Zwitserland

Overigens is dit niet de eerste keer dat dit onderwerp op tafel ligt. Niet geheel toevallig is 100 jaar geleden al eens een stemronde geweest in het Vorarlberg om aan te sluiten bij Zwitserland en dat was, mede door de positie van Zwitserland kort na de Eerste Wereldoorlog, een overweldigende ‘ja’ geworden. Destijds heeft vooral de Zwitserse regering er een stokje voor gestoken omdat het Vorarlberg economisch alles behalve sterk was, maar die situatie is nu totaal anders.

Conflict

Aangezien het verzoek officieel is ingediend, moet het kanton St. Gallen net als de Zwitserse regering deze kwestie serieus gaan behandelen en daar voorzien veen politiek analisten problemen in. Er is immers jarenlang conflict geweest over deze kwestie en de Oostenrijkse regering zal hier alles behalve positief tegenover staan, aangezien het Vorarlberg een van de rijkste regio’s van Oostenrijk is.

De Oostenrijkse gouverneur van Vorarlberg, Markus Wallner, heeft tegenover alle media alleen met stilte gereageerd en de Zwitserse krant Blick heeft daar wel een reden voor: “Dit ruikt naar intense irritatie na tientallen jaren van conflict over deze kwestie. Oostenrijk wil het Vorarlberg niet kwijt, omdat het een belangrijke economische motor is.”

In diezelfde krant schrijven ze overigens dat Vorarlberg perfect aan zou sluiten bij Zwitserland, omdat ze ‘dezelfde mentaliteit’ hebben.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Heb je de countdown aanstaan totdat de terrassen weer open mogen? Dat snappen we heel goed. Om dit lange weekend door te komen hebben we in ieder geval weer een dosis WTF voor je klaar gezet! Lees Meer…

Meer Nieuws