Dé winterse lifestyle website van de BeNeLux!

Meld je gratis aan!

Saas-Grund
Zwitserse Saas-Grund geëvacueerd vanwege afbreken gletsjer

Gepost op

In het Zwitserse Saas-Grund zit de schrik er vandaag goed in. Het hele dorp moest geevacueerd worden aangezien de situatie op de gletsjer alles behalve stabiel was. Er kwam een gigantisch stuk ijs los!

Blijkbaar is de Triftgletsjer, gelegen boven het Zwitserse Saas-Grund, al langere tijd in beweging en de situatie wordt al lange tijd scherp in de gaten gehouden. Geologen zagen vandaag tekenen van een loskomend stuk ijs, waardoor het dorp in een rap tempo leeg gehaald moest worden. 200 mensen moesten het dorp verlaten uit voorzorg.

Het gigantisch stuk ijs is vandaag ook daadwerkelijk los gekomen, maar de gevolgen vallen gelukkig mee. Er werd gevreesd voor een zware ijslawine die het dorp kon bereiken, maar die bleef gelukkig uit. Inmiddels mogen de mensen weer terug naar Saas-Grund aangezien het gevaar geweken lijkt te zijn. Overigens is er nog steeds een stuk van de gletsjer dat los dreigt te breken, maar de kans dat dit voor problemen gaat zorgen in het dorp is minimaal.

Hoeveel ijs er precies los is gekomen weet men nog niet, daarvoor moeten eerst nog meerdere metingen gedaan worden, maar de eerste schattingen komen neer op een dikke 200.000 kubieke meter ijs. De Triftgletsjer ligt op 3300 meter hoogte en is al zo’n 30 jaar serieus aan het krimpen, in die tijd is er namelijk al ruim twee kilometer aan lengte verdwenen. Geologen uit Zurich houden deze gletsjer al langer in de gaten en zij zeggen dat er een duidelijk verband is tussen de opwarming van de aarde en het losbreken van deze ijsmassa.

Saas-Grund

Het freestyle park van Saas-Fee, waar deze weken al volle bak getraind wordt voor de komende winter, is niet in gevaar. De Triftgletsjer ligt aan de andere kant van het Saastal. Wel bestaat er een kans dat een deel van het skigebied van Saas-Grund in de problemen is gekomen door het loskomende ijs, maar daar kan pas later écht goed naar gekeken worden.

Er zijn nog geen reacties. Je bent de eerste!

Reageer