Video's - 26 juni 2019   19:48 Yamal, de grootste nucleaire ijsbreker, beukt door metersdik poolijs in brute timelapse

Door:

Dus, als je nog moeite hebt om in welke situatie dan ook het ijs te breken? Yamal got your back!

Het kijken naar ijsbrekers die eh… IJs breken is sowieso al een goede, rustgevende besteding van je tijd, maar als je dit hebt gezien dan zal geen enkele video met ijsbrekers meer hetzelfde zijn. Want wanneer je Yamal voor je neus krijgt én dit alles in een dikke timelapse én het is ook nog eens poolijs waar hij doorheen crost alsof het niets is?

Dat is wel gewoon echt heerlijk te noemen. Yamal is zoals je ondertussen wel verwacht een grote jongen en dat moet ergens ook wel want hij eh… Moet door metersdik poolijs heen banjeren. Een paar meter is niets heel raars op die plekken en dus is het handig wanneer er genoeg paarden in de kelder staan te trappelen om alles in beweging te houden.

Of dat gelukt is mag jij oordelen, Yamal heeft twee kernreactoren die per stuk via stoomturbines 171 Megawatt weet te produceren. Gecombineerd krijg je dan pak ‘m beet, hang ‘m weg 458.629 pk, waar de video zelf praat over 75.000 pk. Waarschijnlijk missen we dan iets of doen we iets verkeerd, aangezien 75.000 pk gelijk staat aan bijna 56 MW.

Anyway, boeit verder ook niets, feit blijft dat Yamal genoeg vermogen in huis heeft om vooruit te kunnen. Funfact is overigens dat deze ijsbreker in de koude regio moet blijven want anders koelen de reactoren niet genoeg. Tja, het zijn bijzondere issues voor bijzondere situaties zullen we maar zeggen.

De video is gefilmd in maart 2018, waar we een week lang meevaren met ijsbreker Yamal en dit alles door de Arctische oceaan. Overigens kregen we te horen dat Yamal in 2022 vervangen zal gaan worden door de Oeral, waardoor Yamal het wat rustiger gaat krijgen. Mag ook wel, want ijsbreker Yamal is al vanaf 1992 bezig om het ijs te breken.

Oh, en een ander funfact om mee af te sluiten. In 2009 kwam Yamal op zee in aanraking met een andere tanker. De tanker bleek naderhand een gat van ongeveer tien meter in z’n hoofddek te hebben, waar Yamal geen schrammetje had.

Update: blijkbaar heeft Yamal 2 kernreactoren die op zichzelf al 171 MW leveren. Wat daar van overblijft is een totaal van 55.2 MW aan voortstuwingskracht, waardoor de 75.000 pk weer in zicht is gekomen.

Gerelateerde posts:

Meer Video's:

Meer Video's